Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

ΓΑΜΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ


















Ένα ερωτευμένο ζευγάρι από τη Μακεδονία, η Ελένη και ο Στάθης, έκαναν τις διακοπές τους τον περασμένο χρόνο στη Μάνη και 1-2 ημέρες έμειναν στη Πολιάνα στο ξενώνα του Σωτήρη του Κοράλη και ήπιαν καφέ στην πλατεία του χωριού μας. Τους άρεσε και ο χώρος διαμονής και το χωριό και συμφώνησαν να παντρευτούν στο χωριό μας τον Άγιο Νίκωνα.
Εφέτος ήλθε το πλήρωμα του χρόνου και μαζί με καμιά τριανταριά άτομα, όλοι νέοι όχι άνω των 30 χρόνων, ήλθαν και πάλι στη Πολιάνα (Άγιο Νίκωνα).
Στις 18 Αυγούστου στις επτά η ώρα ο γαμπρός στήθηκε μπροστά στην εκκλησία της Μεταμoρφώσεως του Σωτήρος, αλλά η νύφη δεν έλεγε να παρουσιαστεί. Δεν ήταν προμελετημένο, αλλά περνώντας μπροστά από το σπίτι του Πέτρου του Παναγέα,η γυναίκα του ηΜαρία, μακεδόνισα και αυτή, τους σταμάτησε, τους κέρασε κρασί και τσίπουρο, είχε φροντίσει για τη κατάλληλη μουσική και μέσα στη μέση του δρόμου έστησαν το χορό. Και όταν θέλησαν να της τραγουδήσουν <<νύφη όταν γεννήθηκες>> ήταν τόσο συγκινημένη που την άφησαν να πάει να βρεί τον καλό της. Κατά την τέλεση του μυστηρίου επικράτησε μια μικρή αταξία, αφού οι περισσότεροι των καλεσμένων, αλλά και οι ντόπιοι είχαμε από μια φωτογραφική μηχανή και διαγκωνιζόμασταν ποιος θα πάρει την καλλίτερη θέση για να αποθανατίσει τις στιγμές του γάμου.
Ο Σωτήρης ο Κοράλης ο πάρεδρος Πέτρος Πετροπουλέας και ο παπα-Παναγιώτης προσεφώνησαν το ζευγάρι και τους ευχήθηκαν ευγονία και μακροζωία.
Στην έξοδο από την εκκλησία πρόσφεραν δίπλες. Κάποια πολιανίτισα θα έβαλε το χεράκι της.
Τους ευχόμαστε και εμείς, να ζήσουν ευτυχισμένοι και του χρόνου να τελέσουμε τη βάπτιση του πρώτου γιού τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: