Μαρτίου 17 του2012 και οι μανιάτες και οι μανιάτισες, όχι μόνο όσοι κατοικού στηΜάνη αλλά και στη Καλαμάτα στη Σπάρτη στον Πειραιά και την Αθήνα, συρρέουν στην Αρεόπολη την ιστορική πρωτεύουσα της Μάνης, για να γιορτάσουν την επέτειο της έναρξης της Επαναστάσης του 1821.
Για πρώτη φορά ο εορτασμός ήταν διοργάνωση και των δύο Δήμων της Μάνης (Ανατολικής και Δυτικής) και ήταν, ίσως, λαμπρότερος ολων των προηγούμενων και σίγουρα με τη μεγαλύτερη συμμετοχή. Η Αρεόπολη είχε κατακλυσθεί από κόσμο.
Τυχεροί οι κατοικούντες γύρω από τους χώρους των εκδηλώσεων.
Μετά τη Δοξολογία στον ιστορικό ναό των Ταξιαρχών που χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Μάνης κ Χρυσόστομος, τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο εκπρόσωπος της Κυβέρνησης Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας κ Αρβανιτόπουλος...
εκπρόσωπησε τις Ένοπλες Δυνάμεις ο μανιάτικης καταγωγής Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας στρατηγός Κωσταράκος ....
...τη Δικαιο0σύνη ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ Τέντες.
Υπήρχαν αντιπρόσωποι από τους μανιάτικης καταγωγής (οιτυλιώτικης) Κορσικανούς...
...και Σαρδήνιους.
Σε πρώτο πλάνο κρατώντας την ιταλική σημαία |
Αντιπρόσωποι από την Κρήτη (περί τους τριάντα)...
επίσης από την Αχαϊα.
Παρέστησαν ο Περιφεριάρχης κ Πέτρος Τατούλης, η Αντιπεριαφεραρχης Λακωνίας κ Τζανετέα, οι Δήμαρχοι της Λακωνίας, οι μανιάτες δήμαρχοι της Αττικής κ. ά.
Ο Δεσπότης Μάνης γονυκλινής εμπρός στον Πετρόμπεη |
Οι επίσημοι προσκεκλημένοι
Κατάθεση στεφάνων από αρχές, αντιπροσωπίες, συλλόγους ,οικογένειες αγωνιστών...
Παρήλασν σχολεία, σύλλογοι, αντιπροσωπείες, αγήματα Αεροπορίας, Ναυτικού και Δυνάμεων Καταδρομών.
Χαρά που το 'χουν τα βουνά κι κάμποι περηφάνεια/ σα βλέπουν διάκους με σπαθία παπάδες με ντουφέκια/ σα βλέπουν το Χρυσόστομο της Μάνης το Δεσπότη / να ευλογάει τ'αρματα...
Η Φιλαρμονική Γυθείου και στρατιωτική μπάντα παιάνιζαν κατα την παρέλαση σχολείων αντιπροσωπιών,συλλόγων και στρατιωτικών τμημάτων αντίστοιχα.
Στο κόλπο του Οιτύλου ήταν ελιμενισμένο πλοίο του Πολεμικού μας Ναυτικού
Χόρεψαν επίσης και μανιατοπούλες
Την επομένη, ημέρα Κυριακή, οι μανιάτικης καταγωγής Κορσικανοί και Σαρδηννιοι, εκκλησιάστικαν στην ενορία των μακρινών προγόνων τους, το Οίτυλο, συνοδευόμενοι από τον ιερέα τους (των Κορσικανών).
Μετά τη λειτουργία στο προαύλιο του ναού της Παναγίας, μαζί με ντόπιους έβγαλαν αναμνηστικές φωτογραφίες.
Ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Οιτύλου,σε μικρή δεξίωση τους παρέθεσε μανιάτικα εδέσματα.
Αργότερα τους συναντήσαμε και πάλι στο Νέο Οίτυλο στη ταβέρνα "Καραβόπετρα" του Νίκου του Κουμουτσέα, και εκεί μετά το φαγητό έπιασαν το τραγούδι, η μια ομάδα στα γαλλικά και η άλλη στα ιταλικά και κάπου-κάπου, κάποιοι τραγουδούσαν και και καμιά στροφή στα ελληνικά.